5 порад для ідеальної святкової вечері.

17 Грудня 2023

Більше ніж на Різдво кожен з нас чекає тільки на перемогу. Мерехтіння гірлянд, святкові колядки, такі бажані подарунки і, звісно ж, свята вечеря у родинному колі. І хай навіть якщо з найріднішими он-лайн, ми все одно варитимемо кутю і накриватимемо стіл, щоб, на зло ворогам. Ми вивчатимемо свої традиції, докопуватимемось до суті. Будемо прищеплювати звичаї предків нашим дітям, щоб вони знали свої корені. Ми святкуватимемо разом з усім світом і нікому не забрати відчуття свята і віри у диво.


Та разом з магією Різдво приносить довжелезний список клопотів. Як організувати все так, щоб турботи були тільки приємними? Як влаштувати вечерю без стресу, щоб відпочили не тільки гості, а й господарі? Команда Pyramida зібрала найдієвіші поради для незабутнього свята без стресу.

Про секрети створення спокусливого меню, святкової атмосфери, розваги у родинному колі і ще деякі лайфхаки від передсвяткової метушні читайте у статті.

1. Все за планом

Хороше свято — це добре підготоване. Тому перший крок до ідеального свята без стресу — це ретельне планування.

5 порад для ідеальної святкової вечері від Pyramida техніка для кухні

Перш, ніж планувати, врахуйте, що Різдво цьогоріч вся Україна святкує по-новому, разом зі світом. Звикаємо до нового. Розуміємо і приймаємо. Адже приємно разом з дітьми згадувати, відновлювати і відтворювати наші традиції. Щоб вже ніколи не забути і передавати наступним поколінням.

А далі — традиційно  список гостей. Врахуйте їх гастрономічні вподобання, бо так вони відчують турботу. А ви будете танути від компліментів. Бо ж серцем будь-якої вечері, а тим паче різдвяної, є їжа. Але хіба може частування бути хорошим, якщо воно не до смаку гостям?
Пам'ятайте, що різдвяні страви, то не тільки про їжу. Це про наш генетичний код і ментальність. Це можливість передати традиції від покоління до покоління. Це коли бабуся ділиться з онукою рецептом родинної куті, яку готувала ще її бабця.
Вміло поєднуйте сучасні можливості з давніми різдвяними звичаями. Ви ж пам'ятаєте про 12 страв?

2. Що на вечерю? Складаємо меню

Продумайте список необхідних продуктів. Та починайте закупи заздалегідь. Бо традиційної передріздвяної метушні додались тривоги. Хай вони не стануть на заваді ідеальної підготовки до ваших теплих зустрічей.

Знаєте що ще о обов’язково прораховують професійні кухарі перед великою готовкою? Правильний порядок усіх процесів. Щоб витрачати мінімум часу, але все встигнути і бути готовими до будь-яких ситуацій.

Зауважте, що сучасні духовки мають достатній об'єм та режимні можливості для приготування одразу кількох страв. А якщо раптом ви щасливі власники духової шафи зі збільшеним об'ємом, як от PO 93 M GBL, вечері без стресу точно бути. Готувати з Pyramida зручно та надійно, бо ми вже 23 роки “в темі”. І кому як не українському бренду довірити традиційні українські страви.

5 порад для меню святкової вечері від Pyramida техніка для кухні

Ваше ідеальне меню повинно майстерно поєднувати традиції та сучасні гастротенденції. Та не менш важливо для вас, як для господарів, що воно було максимально простим у приготуванні, а також відповідати вашим бюджетним можливостям. Задоволені і гості, і господарі.

А ще так весело, коли готує уся родина. Знайдіть роботу навіть для найменших. Зізнавайтесь, цибулю у вас теж чистить тато? Нехай це буде не просто приготування, а частина святкового дійства.

Вибір страв — на ваш розсуд. Вечеря напередодні Різдва традиційно складалася з пісних страв. Кутя з маком, медом та горіхами, солодкий узвар, грибочки, оселедець, вареники з картоплею чи капустою. Але в першу чергу зважайте на родинні звичаї. І сміливо готуйте індичку з хрусткою скоринкою. Ідеальна скоринка готується за допомогою режима гриль, як от у духовці.

5 порад для ідеальної святкової вечері від Pyramida техніка для кухні Кутя узвар

І бонусом від нас 7 найсвятковіших страв з детальними рецептами:


2. Крістмас муууууд

Теплі розмови, маленькі колядники, яким ви підспівуєте, наче в дитинстві. Атмосфера вечора не менш важлива за їжу.
Перш ніж замислюватися над декором чи освітленням, уявіть собі, яку атмосферу ви хочете створити для своїх гостей. Ваше бачення буде керувати кожним рішенням, від музики, що наповнює повітря, до центрального елемента на столі.
Подумайте, як прикрасити святковий стіл. Щоб він став доповненням до вечері. Свічки, декор, різдвяні композиції з ялиновими гілочками або з бавовною. Добре зайдуть персоналізовані елементи, наприклад картка з іменем гостя чи з передбаченням. Кожна деталь - це можливість дати вашим гостям відчути себе особливими та цінними.
Пахуща ялинка, мерехтливі гірлянди, краще на батарейках чи навіть юсб (іф у ноу вот ай мін). Подбайте про солодощі до колядників. І крістмас муд вам гарантовано.

меню різдвяного столу

І не забудьте про свіжість повітря перед приходом гостей. Радимо добре провітрити приміщення, а під час приготування не забути включити витяжку. І лишити її попрацювати після приготування. Ідеально .... з таймером. Він сам вимкне витяжку у той час, який ви запрограмували. Дуже зручно, коли в турботах в очікуванні гостей. Значно приємніше думати про близьких,  а не про витяжку. Ви ж хочете, щоб у повітрі відчувався запах Різдва, а не котлет.

Витяжка Pyramida подбає про чисте повітря поки ви готуєте різдвяні страив та чекаєте гостей

Формат столу

Обслуговування настільки ж важливе, як і сама їжа. Сплануйте, як ви будете подавати різдвяну вечерю. Сидячи за великим родинним столом чи надасте перевагу шведському столу, який так само заохочує до спілкування?

4. “Ісус народився. Славімо його”

Після того, як меню різдвяної вечері складено, настав час подумати про розваги. Ми всі добре знаємо таку милу гру у “Таємного Санту”. Але саме час дізнаватися, відшукувати і відтворювати наші власні традиції. І це не обов'язково складні вистави чи ігри. Теплі зустрічі у сімейному колі, моменти спільного сміху та радості ви всі пам'ятатимете ще довго після того, як буде з’їдено останню ложку куті.
“Ісус народився”, — такими словами годиться вітатися цього святкового вечора. І чути у відповідь: “Славімо його”.
А тоді чекати з солодощами на маленьких колядників чи слухати і радіти “Коляд коляді” від домашньої малечі.
Символом Різдва здавна вважався дідух — сніп жита, що символізує дух хазяйновитості та роду.
Влаштуйте сімейний майстер-клас з виготовлення дідуха і нехай він нагадує про теплі зустрічі до наступного Різдва.

Пограйте в настольні ігри, в сотий раз передивіться родинні фото та відео. Це ж так мило. Обирайте розваги якими можуть насолоджуватися всі, незалежно від віку.

Додайте своєму Різдву трохи магії. Здавна наші предки ворожили на майбутнє цієї чарівної ночі. Так, ворожіння на яблуках розповість, яким буде наступний рік. Після різдвяної вечері слід узяти яблуко і розрізати його навпіл. Якщо всередині виявляється зірочка правильної форми з кісточок, то наступний рік для того, хто ворожить, буде дуже щасливим.

А незаміжні дівчата свою долю можуть дізнатись за чобітком, який по черзі кидатимуть на дорогу. За напрямком "носка" дізнаються бік, в який вийдуть заміж.

Але раптом ваша вечеря буде он-лайн. З чоловіком, завдяки якому маємо Різдво. Чи з батьками, що за тисячі кілометрів. Пам'ятайте, і це теж ок. Адже головне — це тепло зустрічей з найближчими, навіть коли ви так далеко.


5. Прибирання — фінальний акорд

Подумайте і про те, як прибрати після святкової вечері. Адже навіть найкраще свято можуть зіпсувати думки про майбутній клінинг.
Заздалегідь розподіліть обов'язки між родиною. Хай кожен має завдання, хоч і маленьке. Запустіть робот-пилосос. А посуд довірте посудомийці. Об'єму посудомийки DWP 6014 достатньо для 14 комплектів приборів. А отже питання брудного посуду вирішено.

Посудомийні машини Pyramida

І не забудьте подбати про лоточки. Адже бабуся обов’язково проконтролює, щоб з пустими руками додому ніхто не пішов.

Різдвяна вечеря повинна приносити радість як господарям, так і їх гостям. Завдяки правильній підготовці, святковій атмосфері, апетитному меню, цікавим розвагам ви зможете організувати вечір, який буде наповнений магією та теплом родинних зустрічей.
Родина зібралась за столом. Різдвяна зірка зійшла.

Щасливого Різдва від Pyramida Техніка для кухні