Економічні стосунки: як обрати чи використовувати техніку, аби заощаджувати

01 Червня 2023

Ми у Pyramida точно знаємо, як важливо піклуватись про своїх вдома. Про тепло вечері, аромат свіжого сніданку чи кави перед робочим ZOOM-колом. А ще знаємо, як виснажують і ламають домашні плани відключення світла та постійні перебої з електроенергією. Саме тому вирішили розказати трохи більше про те, як залишатись у безпечних стосунках із кухонними пристроями, економити електроенергію та обрати нового члена побутової сім’ї.

Почнемо з енергоефективності. Що це таке і навіщо нам це знати?

Клас енергоефективності - це показник того, наскільки раціонально використовується електроенергія: чим менше витрачається на досягнення певного результату, тим вище цей показник. Важливо розуміти, що для різної техніки шкала розраховується за різними критеріями (наприклад, для витяжок беруть витрати електроенергії на використання протягом року).

Енергоефективна техніка та що потрібно знати про енергоефективність. Поряди Pyramida

Клас енергоефективності говорить не тільки про «апетит» побутових приладів, а й про загальний рівень технологічності. Новаторські технології та передова конструкція працюють на зростання ККД прямим чином. Загалом працює правило: технологічно = економічно.

економія електроенергії - поради від Pyramida

Клас енергоефективності зображують на інформаційній наклейці Energy Label, що є на кожному виробі і показує інформацію про енергоекономічність: клас, витрата кВтг/рік, рівень шуму та деякі специфічні параметри в залежності від типу техніки. Візуально це різнокольорова діаграма з літерами латинського алфавіту від A до G, де A - це найнижче енергоспоживання, G - найвище. Так ми знаємо ефективність використання енергії нашим побутовим приладом за одну годину.

Чому це важливо?

Як обрати енергоефективну техніку - поради від Pyramida

За статистикою до 45% витрат на електроенергію у житлових приміщеннях припадає на велику та дрібну побутову техніку.

Звісно, що не можна порівнювати рівень енергоефективності посудомийної машини та духової шафи, просто тому що вони різної будови і знаку зодіаку. Навіть за однакового маркування вони цілком можуть мати різні показники енергоспоживання в реальності.

Чим вищий клас енергоспоживання пристрою, тим з більшою користю він працюватиме, економно витрачаючи при цьому енергоресурси. Це відображається на вартості товару: чим вище клас, тим дорожча техніка.

Але якщо ваша техніка не дотягує до класу А, не поспішайте відвертатись від неї, класи «В» і «С» теж доволі економні, з класом В економія буде в межах 25%, клас С дозволить зекономити 15%.

Деякі моделі можуть маркуватися більше ніж А, вони зазвичай дорожче, але і є максимально ефективними у використанні: «А » (42% електроенергії від стандартних 100%), «А » (30% електрики) або «А » (до 22%). Враховуючи, що якісна покупка прослужить щонайменше 10, а то й 15 років, за півтора десятка років різниця в ціні відіб'ється неодноразово за рахунок економії електроенергії. Плюс Ви вже на старті отримуєте модель вище рівнем з великою кількістю додаткових функцій і наворотів. А от класи E, F, G практично не зустрічаються, бо є дуже марнотратними.

Колір діаграми також підкаже про клас енергоспоживання: найвищий клас буде темно зеленим, а бордовий відтінок натякне про дуже високе енергоспоживання. Також з документів, доданих до пакування, можна дізнатись про додаткові властивості товару, наприклад для витяжок це клас освітлення, звукова ефективність або рівень шумності мін/макс та ін. Тож читайте інструкції (wink) та звертайте увагу на ці показники перед покупкою.

Як економно користуватись та одночасно піклуватись про техніку?

Електричні та індукційні поверхні

1. Золоте правило ергономічності: розмір конфорки = розмір посуду.

Так ми не втрачаємо тепло і не опалюємо повітря. Рекомендуємо тут поверхні з подвійним контуром нагріву або з об'єднаною областю нагріву по вертикалі - це коли працює тільки та поверхня, що стикається з посудом. Тут у нагоді стануть електрична склокерамічна модель з комфоркою, яка має зону розширення, або індукційна поверхня, як приклад  поверхня Pyramida IH G 642 BZ з об’єднаними зонами нагріву по вертикалі.

Правильний підбір посуду для більш економного використання техніки

2. Якість посуду - ще один залог успіху. 

Витрачайте на 20% менше електроенергії, обираючи посуд з ідеально рівним дном: чим щільніше прилягає сковорода або каструля до варильної панелі, тим швидше і рівномірніше вона нагрівається. Вм'ятини, опуклості та складні малюнки в основі збільшать енергоспоживання ще на 30–35%. Тут варто стежити і за чистотою: навіть невеликий шар жиру або пилу істотно погіршує теплопровідність і плиті потрібно не тільки більше часу на розігрів, але і більше електрики.

3. Вчасно перемикайте на низьку температуру. Адже це не відбувається миттєво – режим необхідно зменшити за кілька хвилин до активного кипіння, наприклад. Те саме стосується закінчення приготування - вимикайте конфорку за декілька хвилин до закінчення приготування, використовуючи теплову інерцію.

4. Навіть каструлі потрібен дах над головою ;). Кришка зменшить тепловтрати та й збереже вітаміни.

5. За однакового споживання потужність індукційної плити - 90%, а електричної - 50–60%. Тобто вода на індукційній плиті закипить майже вдвічі швидше і, відповідно, енергії на це потрібно менше.

Потужність індукційної поверхі більша . Як вибрати енергоефективну техніку

6. На електроплиті економніше готувати по черзі на одній конфорці, ніж включати та нагрівати інші з нуля. Індукційні плити мають інший принцип дії, тому істотної різниці немає.

7. Індукційні та електричні плити в середньому мають коефіцієнт корисної дії більше 75%, на відміну від газових плит, ККД яких – 40%.

8. Розігрівайте з розумом. Плита і духова шафа споживають too much, тому аби просто щось підігріти — радимо мікрохвильову піч. Те саме і з чайниками: електричний витрачає менше енергії, ніж звичайний на плиті. Наступний рівень енергоефективності: за один раз кип'ятити необхідний об'єм води та користуватися термосом.

9. Якщо вам потрібно багато гарячої води, кип'ятити в одній великій каструлі, а не кількох маленьких.

10. Слідкуйте за технічним станом конфорки. Коли вона спучується або перегорає одна із спіралей, електроенергії витрачається на 50% більше. В цій ситуації гарантійне обслуговування стає в нагоді, для отримання гарантійного ремонту треба надати гарантійний талон та чек покупки техніки, тож ці документи зберігайте охайно. Гарантійне обслуговування стає одним з критеріїв обрання техніки, наприклад компанія Pyramida пропонує три роки повного безкоштовного обслуговування з дати покупки на всю техніку.

 

Витяжки

1. Алюмінієві фільтри витяжки при активному використанні потребують гігієни раз на тиждень (до речі їх можна мити у посудомийній машині). А якщо ваша витяжка працює в режимі рециркуляції, кожні три місяці необхідно змінювати вугільні фільтри, адже в іншому разі на очищення повітря витрачається значно більше енергії при меншому результаті, адже запах вечері залишатиметься у повітрі. Мало того, забиті фільтри можуть призвести до поломки двигуна витяжки, тож не зволікайте гігієною цих важливих деталей.

2. Готуйте, використовуючи тільки LED світильники витяжки, адже такого світла більш ніж достатньо, а економія значна. Всі витяжки Pyramida мають світильники, які споживають мінімально енергію, і приготування їжі з ними стає комфортним та затишним. Для зручності у деяких витяжках є таймер на вимкнення світла витяжки, якщо ви маєте звичку забувати про деякі лампочки, якщо так, зверніть увагу як приклад на серію витяжок ASH 60 S (800).

Витяжки використовуйте правильно - поради від Pyramida

Духові шафи

Міксуйте режими приготування та змінюйте їх в процесі готування. Це допоможе скоротити енергоспоживання, та ще й зробити страву більш витонченою.

Поки готуєте, не варто відкривати дверцята духовки, адже гаряче повітря вийде назовні і посилений нагрів матиме знов дійти заданої температури. Ви можете перевірити готовність страви крізь скло.

Намагайтесь готувати все й одразу, а не у 2-3 заходи. Тут стануть у нагоді духові шафи зі збільшеним об'ємом та режимом конвекції - це дозволить готувати на кількох рівнях одночасно, що економить енергію та голод домашніх жителів. Наприклад, новинка від Pyramida, серія духовок РО 88 МЕ з об'ємом 72 літрів. Нагрівальні тени цієї духової шафи розташовані з трьох сторін — зверху, знизу і на задній стінці. Тен на задній стінці дозволяє розумному гаджету мати додатково два іноваціїних режими: 3D та задній нагрів з конвекцією. Тобто додайте трішки магії і готуйте одразу кілька блюд на кількох рівнях духової шафи.

 

Посудомийки

Пам’ятаймо: режим — наше все. Тому в першу чергу звертайте увагу на економне завантаження посудомийки:
Якщо посуду не так багато, а чистоти хочеться тут і зараз, у нагоді стане функція половинного завантаження посудомийки, як у посудомийної машинки Pyramida DWN 6014 - так посудомийка буде використовувати менше води (приблизно на 20%), та менше електроенергії (приблизно на 10 %). Скоротиться і час миття посуду.

Або наприклад режим “Альтернативне завантаження” - ви обираєте полицю, і тільки посуд розміщений на неї буде митися, що теж впливає на економію води та електроенергії

Режим економічний - для середньозабрудненого посуду, запрограмований на економний цикл - менше часу, менше ополіскування, спокійний гаманець.

Кономія з посудомийною машиною Pyramida

3. Якщо у вас багатотарифний рахунок і вартість електроенергії вночі нижча — функція відкладеного старту була зроблена саме для вас. Програмуйте посудомийку на нічний час та економте. А на ранок у вас блискучий посуд для смачного сніданку.

 

І наостанок:

1. Завжди вимикайте прилади з мережі, коли не користуєтесь. Як правило, техніка потребує невелику, але все ж енергію на індикаторні лампочки, вбудовані годинники і.т.д.
А з відключенням світла можуть виникати скачки напруги, що здатні вивести техніку з ладу.

2. Подовжувачі, трійники та двійники — ті ще вороги економії, бо збільшують енергоспоживання на 3–5%. У масштабах квартири, споживаючої близько кіловат на годину, це 360 кВт*ч на рік.

3. Застаріла побутова техніка, як і відносини з людьми, вимагає більше кіловат. Тому тримайте руку на товарному пульсі та слідкуйте за новинками, адже виробники кожного року випускають нові, економічніші моделі.

 

Ці маленькі, але дуже важливі звички допоможуть пристосуватись до нових реалій життя, трішки врятувати планету, нагодувати коханих гарячим чаєм незалежно від наявності світла, а також зустріти захід сонця на балконі зі свіжою вечерею. Зберігайте тепло вдома та всередині себе, будьте економними при використанні електроенергії та вкрай марнотратними на обійми.