Що таке продуктивність витяжки?

02 Лютого 2017

На сучасній кухні витяжка сприймається як невід'ємна частина дизайну.

На сучасній кухні витяжка сприймається як невід'ємна частина дизайну.  Зовнішній вигляд, звичайно ж, є важливою характеристикою при виборі, однак сьогодні ми розглянемо техніку з функціональної сторони. Як знайти дійсно ефективну помічницю, здатну швидко очистити повітря саме на Вашій кухні? Команда Pyramida допоможе розібратися, що таке продуктивність витяжки і що необхідно для розрахунку цього показника.

Нехитрі розрахунки

Продуктивність залежить від об'єму повітря, що пристрій може пропустити через себе за одиницю часу. Як правило, у розрахунок беруть одну годину роботи. Вимірюється характеристика в м3/год.
 
Як розрахувати продуктивність кухонної витяжки? Для початку потрібно визначити об'єм приміщення, в якому буде встановлена техніка. Тобто помножити площа кухні на висоту: ЅхН.
 
За санітарними нормами, повітря має очиститися приблизно за 5 хвилин. За годину роботи правильно підібрана витяжка «оновлює» повітря 10-12 разів. Виходить, що перед технікою стоїть завдання очистити об'єм повітря, що в 12 разів перевищує об'єм кухні.
 
Отримуємо формулу: ЅхНх12. Однак тут не враховані втрати, які перетворюються на додаткове навантаження для витяжки.

«Запас здоров'я» витяжки

Крім номінального об'єму повітря в приміщенні, важливо враховувати довжину воздуховода, поверховість будівлі, довжину шахти вентиляції, ступінь забрудненості повітря, частоту приготування їжі і т. д. Всі ці пункти передбачають зниження ефективності роботи техніки, яке, як правило, дорівнює 30%.
 
В результаті формула розрахунку продуктивності кухонної витяжки набуває такий вигляд: ЅхНх12х1,3.
 
Запас потужності дозволить вирішити проблему з:
 
• ефективністю очищення повітря в екстрених ситуаціях. Якщо що-то підгорить, неприємний запах зникне практично за кілька хвилин;
• великим часом експлуатації. Техніка, що працює не на максимальній потужності, прослужить довше;
• шумом. В низьких і середніх режимах витяжка працює тихіше.

Как рассчитать производительность кухонной вытяжки Pyramida

Фактори, що впливають на продуктивність витяжки

З тим, як вибрати продуктивність витяжки, ми розібралися. Тепер розглянемо більш детально фактори, які впливають на ефективність її роботи.
 
• Створюваний двигуном тиск повітря. Зв'язок тиску повітря з продуктивністю – прямо пропорційний. Чим вище показники, тим вище продуктивність.
 
• Режим роботи. В режимі відведення повітря через вентиляційну шахту виводиться за межі приміщення. Режим рециркуляції передбачає повернення очищеного за допомогою вугільних фільтрів повітря назад у кухню. Перший спосіб очищення вважається максимально ефективним.
 
• Перетин жирових і щільність вугільних фільтрів. Чим щільніше фільтри, тим краще очищається повітря. Жировловлювані фільтри необхідно мити, вугільні – вчасно міняти на нові (вони одноразові). У витяжках Pyramida використовуються вугільні фільтри з кокосової шкаралупи. 50 г такого «вугілля» вбирає до 250 г домішок.
 
• Розміри витяжки. Чим більше пристрій, тим більшою буде й площа захоплення. Недарма величезною популярністю користуються моделі купольного типу або вбудовані телескопічні витяжки з висувним фільтром.

Довіряй, але перевіряй!

Зазвичай виробники кухонної техніки вказують, для приміщень якої площі призначена та чи інша модель. Пам'ятайте, що ці показники – орієнтовні! Для двох кухонь однакової площі (10 м2), але з різною висотою стелі (наприклад, 2,5 м і 3,2 м), знадобиться різна за потужністю техніка.
 
У першому випадку підійде модель з продуктивністю 10х2,5х12х1,3 = 390 м3/год, а в другому – 10х3,2х12х1,3 = 499 м3/ч.
 
В каталозі Pyramida, серед більш ніж 180 варіантів витяжок, ви знайдете оптимальне рішення і для невеликих, і для просторих кухонь. Двомоторні плоскі або компактні вбудовані моделі не займуть багато простору в малогабаритних приміщеннях та за лічені хвилини позбавлять від кіптяви, випарів, неприємного запаху, наприклад, витяжки з фірмовим мотором Aero2Jet – 1200 м3.
 
Практична кухня, в якій завжди чисте і свіже повітря, – мрія кожної господині. Сподіваємося, наші поради допоможуть знайти ідеальну витяжку, ефективна робота якої дозволить підтримувати охайність і чистоту у Вашій  сімейній кулінарній майстерні.