Ідеальна кухня. Чому не варто заощаджувати час для планування

23 Жовтня 2023

Сучасна кухня вже давно перестала бути просто приміщенням для готування та споживання. Це справжнє серце дому, місце теплих зустрічей з найдорожчими. На кухні ми збираємось разом, робимо домашку з дитиною, доки закипає борщик, працюємо з горнятком кави. Тут такі не часті, а від того ще більш жадані, відеоколи з татком, коли малеча тягнеться рученятами до екрану, щоб хоч так торкнутися свого захисника. І келих ігристого по зуму з такими близькими, але зараз такими далекими подругами. Це все допомагає нам триматися і підтримувати своє ментальне здоров'я. Кажуть, якщо хочеш впорядкувати думки, почуття і заспокоїтись, наведи лад навколо.

Pyramida витяжки духовки для кухні  - панувати кухню

Як організувати чистий та функціональний кухонний простір без стресу, щоб жодного шансу роздратуванню? Щоб кухня — це частина вас, а ви — частина кухні. Ми зібрали для вас найкорисніші поради з організації кухонного простору від професійних архітекторів та дизайнерів. Давайте почнемо з кухні, а там, дивіться, думки впорядкуються й самі.

5 порад з планування кухні

Pyramida - 5 порад з планування кухні - правильний вибір витяжки духовки та іншої техніки

Уявіть! За статистикою, жінка у середньому проводить на кухні близько 18 діб на рік. А це приблизно три роки за все життя! Знаємо-знаємо, що місце жінки не лише на кухні. У житті готують і чоловіки. Та проти статистичних формулювань ми безсилі. І для половини сімей зручність будинку визначається зручністю кухні. Саме тому починати кухонний дизайн потрібно з ретельного планування.

Це надважливий етап. Тут немає не суттєвих деталей:
склад сім'ї (більша родина — більший об'єм духовки, холодильник pluse size),
чи є діти (подбайте про техніку з захистом від маленьких пальчиків),
улюблені страви (якщо любите піцу, обирайте духову шафу з режимом Нижній підігрів)
навіть зріст господарів (щоб, наприклад, визначити ідеальний рівень стільниці)
техніка нова чи стара (нову підбирайте за параметрами кухні).

Не пошкодуйте часу на планування, щоб отримати кухню без стресу. Ось п'ять речей, про які слід пам'ятати перед початком ремонту кухні:

1. Почніть з робочого трикутника

Робочий трикутник допоможе спланувати кухню зручніше - поради Pyramida

Робочий трикутник був вперше розроблений у 1920-х роках у Німеччині для кращої функціональності сучасної кухні. Мета трикутника — зменшити кількість рухів між холодильником, плитою та мийкою. До слова ;), Pyramida може взяти більшу частину на себе і забезпечити функціональність. А наш великий асортимент дозволить створити гармонійний за дизайном комплект витяжка/поверхня/духова шафа. Менше зайвих кроків, менше стресу, більше уваги процесу приготування. Знаємо, що дехто вважає трикутник муветоном. Але більш зручного планування годі й шукати.

2. Функціональне розміщення

Навіщо вигадувати велосипед? Просто розміщуйте техніку там, де будете її використовувати. Посудомийну машину — поруч з шафкою для зберігання посуду та мийкою, щоб легко сполоснути тарілки перед завантаженням, а потім легко, без зайвих рухів розвантажити посудомийку. У Pyramida є посудомийки стандартної ширини (600 мм), а також компактні (450 мм). Щоб обирати, а не відмовлятися від зручного девайсу через брак місця.

Обрати місце посудомийки на кухні - робочий трикутник кухлнний - поради з планування кухні від Pyramida

Якщо посудомийка встановлена поруч із шафами, де зберігається посуд і келихи, а кавоварка та чайник — поруч з мийкою і холодильником, ходити доведеться менше. Потурбуйтесь про правильну висоту, на якій буде знаходитись духова шафа. Адже так часто доводиться перевіряти, чи готова вже страва. А кому захочеться зайвий раз нахилятися. Найкраще розташувати духовку на висоті 50-80 см від підлоги. Проте у будь-якому разі головний орієнтир — ваш зріст. Ідеально, коли панель керування знаходиться на рівні голови, аби не доводилось її задирати чи нахиляти. Для відмінного функціонування витяжки та вашого комфорту розміщуйте її не менш, ніж на 650 мм над поверхнею.

Ми б могли продовжувати радити до безкінечності. Та краще за все з усіма деталями допоможуть розібратись спеціалісти. Плануйте простір, і буде вам щастя.

3. Враховуйте потік

Скільки людей буде на вашій кухні? Врахували? А варто. Адже кухня — це місце для теплих родинних зустрічей. Сплануйте все так, щоб повітря вільно рухалось приміщенням. Так, між меблями має бути не менше 900 мм. А там, де відкриваються дверцята духовки, посудомийки чи пралки, — 1200 мм. Окрім природнього потоку повітря не забувайте про витяжку під час готування. Головне — правильно співвіднести площу приміщення, висоту стелі та потужність техніки.

Розрахувати правильну потужність можна за простою формулою

Q=S*H*12

Q – потужність кухонної витяжки, м³/год
S – площа кухні,
12 – коефіцієнт, який означає цикл зміни повітря у приміщенні

Поради як правильно планувати кухню - від Pyramida ua

Наприклад, для кухні 15 м² радимо витяжку потужністю не менше 700 Вт. Як до прикладу новинка від Pyramida АСН 60 РВ (800). Купольна витяжка для любителів класики у трьох кольорах: чорна, біла та нержавіюча сталь. Вона не лише ідеально очистить повітря на вашій кухні, а й буде додатковим джерелом світла під час приготування чи у темний час доби.

4. Прибирання — легко

Ви ж знаєте, що кожна дрібниця має значення? Переконайтеся, що у вас є смітник біля основної зони приготування. Передбачте шафку під мийкою, над нею або поруч для зберігання рідини для миття посуду та інших засобів для чищення. І кілька порад, щоб ваша техніка завжди блищала. Адже пам'ятаємо: чиста кухня — чисті думки.

Pyramida. Поради з планування та прибирання кухні

- Жирові фільтри від витяжки відмінно відмиваються у посудомийній машині
- Елементи з загартованого скла легко підтримувати у чистоті. Наприклад, у вбудованій витяжці АВН 52 SRC скляна видима панель виглядає ефектно і легко миється
- Гладкі електричні поверхні зі склокераміки — просто мрія для господині. Ніяких ручок чи виступаючих деталей. Є особливості догляду. Але особливо — не значить важко
- Сучасні духові шафи настільки продумані, ну, хіба що самі себе не миють. Розбірні дверцята, знімні направляючі. Така конструкція дозволить залізти у будь-яку шпаринку. А протипригарне покриття, яке мають більшість духових шаф, достатньо протерти мікрофіброю, поки тепленьке.

5. По місцях

Вам теж безлад додає стресу? Ух, і ми тааак цього не любимо. Тому заздалегідь подбайте про місце для всього необхідного.

Якщо кухня достатньо велика, передбачте кухонний острів з прихованим сховищем. Так, верхні шафи можуть сягати до самої стелі. Ну, як цим не скористатись? Високі шафи ідеально підходять для зберігання, речей, які у користуванні не часто. Лише не забудьте передбачити драбину та місце для неї, щоб можна було дістатися до високих полиць.

Pyramida ТОП 5 порад з планування кухні

У наш турбулетний час приготування їжі може бути всього лише справою, яку викреслюєш з маст списку. Але також готування може стати вашою особистою медитацією. Створіть заспокійливу атмосферу на кухні. Підключіть до процесу всі органи чуття.

6. Милуйте око. Відчувайте звук, смак, аромат

Обирайте природну кольорову палітру, щоб створити заспокійливу атмосферу. Білі тони та м'які відтінки синього і сірого здатні творити чудеса для зняття стресу. Додайте в дизайн рослини: трави в горщиках на підвіконні чи підвісна кокедама (куля з ґрунту, обгорнута мохом) для модного штриху.

Зазвичай ми не асоціюємо музику з кухнею, але заспокійливі мелодії можуть допомогти від стресу. Сучасна техніка просто створена для того, щоб бути максимально непомітною. Так, духова шафа PO 92 EP має функцію зменшення звукового сигналу та яскравості дисплею. Здавалось би, дрібниці. Але ж ми з вами знаємо, що кожна дрібниця важлива. Не відволікайтесь на зайве, а краще увімкніть свій улюблений плейлист, поки готуєте їжу для сім'ї, або слухайте класичну музику Моцарта, Баха, Бетховена чи Шопена для повного душевного спокою.

Під час приготування їжі кухня наповнюється запахами. На жаль, не завжди приємними. Найкраща інвестиція для усунення різких запахів під час приготування — якісна витяжка. Така як АВН 52 РВА (1150), невидима, але така потужна помічниця у трьох кольорах: чорна, біла або з нержавіючої сталі.

Pyramida ТОП 5 порад з планування кухні. Витяжка важлива на кухні

Чистота на кухні надважлива. Але не слід перетворювати затишний куточок на операційну.

Покладіть на підлогу бавовняний килимок, який можна мити. Це додасть тепла і текстури. Чи невеликий килимок перед раковиною, щоб мати щось м'яке під ногами, коли миєте посуд. А для ще більшого комфорту встановіть контроль температури та вологості в приміщенні.

7. Обирайте матеріали з розумом

Оздоблення приміщення значною мірою визначає, наскільки зручною буде ваша кухня. Але вибір матеріалів може стати непростим завданням через широкий вибір. Як легко знайти оздоблення, яке спростить прибирання та допоможе зберегти вашу кухню без стресу?

Поради для різних зон.

Підлога

Немалі навантаження дістаються підлозі. Щоб утримувати її в чистоті, обирайте сучасні матеріали. Плитка з нано- кераміки більш стійка до забруднень, має більш інтенсивний блиск, ніж її порцелянові аналоги. Яке б покриття ви не обрали, переконайтеся, що воно не слизьке. Дбайте про безпеку.

Стільниці

Стільниця приймає на себе найбільший "удар". Обирайте покриття, яке буде економічно вигідним, легким у догляді та відповідатиме вашому стилю життя. Стільниці з натурального каменю — мармур, граніт — красиві та довговічні. Однак вони дорогі і потребують особливого догляду. Штучні варіанти, зокрема, кварц, теж практичні та довговічні. Нержавіюча сталь - ідеальна в плані гігієни поверхня. Але на ній так добре видно сліди жиру та "пальчики". Підтримувати нержавійку в ідеальному стані ще той квест. Дерево красиве, але пористе. У ньому можуть збиратися мікроби. А ще вивести плями з дерева не так просто. Тому так важливо звертатись до професіоналів. Вони точно знають, що робити з поверхнею, аби та "працювала", а не була причиною додаткового стресу на кухні.

Pyramida ТОП 5 порад з планування кухні

Плитка

Ще одним важливим моментом є лицювальна плитка. Переконайтеся, що вона добре миється. Під час вибору фасадів для кухонних шафок віддайте перевагу тим, які легко протирати. Найкращі - немаркі, щоб на них якнайменше було видно сліди жиру чи бруду. Особливо якщо у вас є діти або домашні тварини. Ідеально підійдуть фарбовані поверхні, які можна мити, а також натуральне дерево. Якщо на вашій кухні багатолюдно, уникайте скляних або металевих фасадів. Максимально задовольнити всі вимоги щодо планування простору допоможе вбудована кухня з технікою на будь-який смак.

Pyramida ТОП 5 порад з планування кухні. Стильний інтер'єр кухні

Кухня без стресу - це кухня, яка була правильно спланована з самого початку. І час, витрачений на планування, - це найкраща інвестиція у ментальне здоров'я господині та всієї родини. Тож втілюйте ідеї дизайну та створюйте свою ідеальну кухню. Нехай вона приносить лише приємні емоції теплих родинних зустрічей.

 

P.S. Дякуємо, що дочитали до кінця ;) Фуууух. Ми старалися важливе звести докупи в одному місці.