Робочі поради як пережити блекаут та відключення

03 Грудня 2023

Зима, про яку всі стільки писали та говорили, вже за рогом. Ми не будемо лякати, що вона буде важчою за попередню. Цього вже й без нас написали чимало. Але ж ми з вами не з лякливих, правда? Тому замість боятися, краще добре підготуємось. Де роздобути світла навіть під час блекауту? Як приготувати обід без газу та електрики? Чим грітися, коли батареї на нулі? Ми з командою готуємось самі і ділимося найкориснішими знахідками з вами.

Блекаут та поряди на зиму 2023

Перечитали десятки чатів, в яких люди ділились секретами виживання. І відібрали для себе і для вас поради на будь-який випадок. Так, зазвичай ми не пишемо аж настільки багато. Але ця стаття реально довга. Ну, бо кожен лайфхак сильно корисний. І хтозна, який  саме стане корисним та вчасним саме для вас. Тому прочитайте до кінця. Адже не просто пережити, а встояти і жити, зігріваючи одне одного теплом родинного вогнища, — ось те найменше, що ми можемо зробити для нашої спільної перемоги.

Світло

Поради як пережити блекаут зимою 2023

357 тисяч холодильників, 125 тисяч бойлерів та 75 тисяч варильних поверхонь. Саме стільки електроприладів потрібно вимкнути на годину, щоб покрити дефіцит тільки у Києві. Таку статистику наводили у "Yasno", ДТЕК. До речі, підпишіться на їх бота, який найшвидше сповіщає про початок екстрених відключень тощо. Тобто навіть коли електроенергія є, важливо знизити споживання під час пікових навантажень: зранку з 06.00 до 11.00 та ввечері з 17.00 до 23.00.

За відсутності світла чи для економії підійдуть усі прилади на батарейках, акумуляторах чи USB.

З підручного

У вас же точно лишились старі телефони. Настав їх час. Зарядіть їх. Увімкніть ліхтарики і накрийте прозорими склянками, а можна і без них. Чудові світильники, вуаля. На них же можна увімкнути радіо. Ви ж пам'ятаєте, що воно працює навіть без інтернету, щоправда тільки з навушниками.

З метою економії в якості освітлення на кухні цілком підійде світло від витяжки. LED-лампи яскраві та економічні. Під їх світлом зручно готувати, краще мити поверхню, а ще вечеряти.

LED освітлення витяжок Pyramida

В нагоді стануть садові ліхтарі, які живляться сонячною енергією, або на акумуляторах. Кемпінгові лампи на USB теж добре освітлюють кімнату.

А створити справжній "джингл белс" за будь-яких обставин зможуть гірлянди на USB. Вішайте їх повище — на шафу, люстру — аби освітлювали більшу площу. Це і світло і атмосфера, яка, до речі, гарно допомагає налаштувати трошки казкового настрою дітям. Про це більше пише психологиня Світлана Ройз, дуже радимо.

З класики

Келих сухого, канапки (бо ж готуються і без світла) та свічки — нехай це стане вашою новою сімейною традицією. Навіть без блекаутів і відключень. Просто тому, що хочеться. А поки потурбуйтесь про запас свічок. Замість свічки можна використати і церковний варіант: олія для лампад, фітіль, поплавок (все можна купити в інтернеті). Така імпровізована свічка горить довго і безпечно. Не страшно, навіть якщо забудете загасити.

Поради як пережити блекаут зимою 2023

Зі спеціального

Звісно ж, легше пережити труднощі, коли добре підготовлений.

Ось кілька помічних ґаджетів до блекауту:
- ліхтарик з трьома лампами, радіо, зарядним, різними режимами світла. Заряджається від сонця. Навіть на двох лампах добре освітлює кімнату 20 кв. м.
- настільна лампа на акумуляторі та батарейках
- лампа для блогера (кільцева лампа/ring fill light).

А щоб все це заряджати, знадобиться павербанк, краще не один. Обирайте з потужністю від 10 000 mAh.
В ідеалі — придбати зарядну станцію. Ціна та попит — немалі. Але вона закриє багато питань.

Вода

Поради як пережити блекаут зимою 2023

Відсутність світла тягне за собою і відсутність води. Тиск у системі знижується. І вода просто не дострілює до верхніх поверхів. Але й тут не без лайфхаків.

Створіть запаси питної та технічної води, щоб халепа не заскочила зненацька. Знайдіть місце для хоча б чотирьох 20-літрових каністр. Одна з них нехай буде з краном для зручності.

Якщо купаєтесь, для перестраховки візьміть з собою бутиль з теплою водою. Раптом що, зможете змити мило чи шампунь.

Воду після купання можна не зливати, а використовувати протягом дня як технічну.

Опалення

Поради як пережити блекаут зимою 2023 KOVEA  газовий балон та пальник

Відсутність опалення, навіть дуже нетривале, найбільш неприємна історія. Але що не вбиває, те... зігріває.
Незламні радять наповнити противень у духовій шафі камінням, накалити його. Каміння довго триматиме тепло і зігріватиме кімнату.

Для обігріву підійдуть спеціальні туристичні газові плитки, які працюють і для приготування, і для обігріву.
Єдине чого категорично не радимо, — це грітися біля газової плити. Адже при її роботі у приміщенні лишаються отруйні речовини — вуглекислий та чадний газ. Що є небезпечним для життя.
Така вона се ля ві. Але встоїмо!

Їжа

Найбільше лайфхаків пов'язані з їжею. То ж, відставити дієти!
Радять підібрати час, коли є світло, та готувати багато і наперед. Добре, що взимку можна використовувати балкон замість холодильника.
Печіть, варіть та смажте, поки є можливість у духовці, мікрохвильовці на варильній поверхні. А потім розігрівайте на газовій горілці. Це справа кількох хвилин.
Щоб готувати одразу і багато, є духові шафи зі збільшеним об'ємом. Наприклад, РО 92 ЕР з об'ємом 77 літрів замість звичних 56. У духових шафах Pyramida можливе приготування одразу на кількох рівнях.

Поради як пережити блекаут зимою 2023 готувати у духовках Pyramida

Та й купити, оновити духову шафу можна у нас на сайті прямо зараз - зазирніть до каталогу. А якщо потрібна допомога з підбором - залиште заявку менеджеру і ми зробимо все якнайзручніше.

Це на додаток до всього ще й вагома економія електроенергії. Важливо правильно обрати режим, аби все вийшло, як треба.

Раптом вам актуально змінити кухонний девайс, врахуйте таку властивість сучасної техніки.
До речі, навіть після вимкнення духовка ще довгий час зберігає тепло. Готуйте картопельку чи кашу у глиняних горщиках і матимете теплу їжу аж до вечора. Також доки духовка остигає, можна підігріти готову їжу. Словом, кожну калорію тепла — у діло.

Так само довго зберігає тепло і мультиварка. Маєте такий девайс, використовуйте на повну. Можна придбати автомобільну мультиварку, але цей варіант не дешевий, враховуючи ціну на пальне.

Також ми тепер багато знаємо про окопні свічки, запалюємо та ставимо їх у духовку. Гріємось самі, гріємо їжу.
А ще радять пригадати дитинство. Пам'ятаєте, як приходили зі школи, а на плиті чи під батареєю стояла замотана у ковдрочку каструля з обідом? Наші мами щось таки тямили. Беремо приклад і смачного.
Смачно та романтично готувати їжу на вулиці. Наприклад, у вихідний і всією родиною. Для цього підійдуть одноразові мангали-гриль. Невеликі, не займають багато місця, швидко розпалюються і вистачає на декілька разів.

Поради як пережити блекаут зимою 2023

Ну, і куди ж без запасів. Нехай у вас про всяк будуть:
- готові туристичні страви у пакетах, які достатньо залити гарячою водою
- готові страви у банках, які розігріваються на газовому пальнику
‐ наморожена їжа, яку легко розігріти, наприклад, сирники, панкейки, крем-супи, каші, заздалегідь заправлені маслом
- дитячі пюре, суміші та каші
- цукерки, батончики, горіхові перекуси, печиво
- сосиски, які можна зберігати без холодильника.

Сучасні термоси здатні утримувати тепло до 12 годин. Тому експлуатуйте їх наповну. Тримайте в них запас гарячої води для чаю, кави, каш, сухих супів. Важливо! Тільки не забувайте оновлювати воду.
Не ігноруйте термоси для їжі. Вони зараз сильно помічні. Ідеально, якщо подвійні (це коли є основний термос, а всередині ще пара зі своїми кришками для окремих страв). Вони довше зберігатимуть тепло. Також добре зарекомендували себе саме туристичні термоси для їжі.

Ну, а якщо треба не гріти, а охолодити, на такий випадок теж знайшли лайфхак. Майте в морозилці запас акумуляторів холоду. Коли немає світла, перекладайте їх в холодильну камеру. Таким чином вони будуть додатково підтримувати низьку температуру.

Прибирання

Лад у домі — лад у голові. А, значить, менше приводів для стресу.
Так, для прибирання підлоги окрім традиційних віників та швабр радять використовувати акумуляторний пилосмок або робот-пилосмок. Не дуже бюджетно, але дієво. Головне не забувайте заряджати в період, коли з'являється світло.

З брудним посудом на кухні теж можна дати раду. Наприклад, тимчасово замінити звичайний на одноразовий. Як варіант, можна надіти на тарілку одноразовий пакет чи використовувати фольгу замість тарілок. Звичайно, це не дуже екологічно. Але сильно помічно, коли, ну, зовсім немає води.

Якщо графік більш-менш стабільний, можна заливати брудний посуд технічною водою у господарській мисці.

посудомийні машини Pyramida

Немає світла? Посудомийка, ваш вихід. Складайте посуд протягом дня, а помиєте, коли увімкнуть електрику. Економічні режими, половинне завантаження — використовуйте всі можливості для зручності і економії.

На зв'язку

Здається, навіть без води легше обійтись, ніж без зв'язку та Інтернету. Її, воду, можна принаймні купити. А от, коли немає світла, Інтернет ніде не купиш. Ну, хіба у пункті незламності "позичити". Тому обзаведіться модемом з антеною та акумулятором. Не знаємо достеменно, чи буде вам щастя. Але спробувати точно варто.

Для дозвілля та навчання у нагоді буде електронна книга з підсвіткою. А також є закладинки з підсвіткою, якщо ви фанатієте від паперових книг. Та й, врешті, налобний акумуляторний ліхтарик вам у поміч. З ним і читати, і готувати, і уроки вчити. Бувалі радять поки є світло завантажити на ноутбук учбові матеріали, кіно, мультики, аудіокниги чи подкасти. Тільки не забудьте заряджати сам ґаджет.

Поради як підготуватися

Добре зарекомендувала себе преміум підписка YouTube. Можна зберегти відео чи аудіоказки і потім відкривати їх навіть за відсутності світла та інтернету. А ще завжди майте у гаманці готівку. Немає інтернету, не працюють термінали. Залишайтесь на зв'язку в усіх сенсах.

Безпека

Відсутність світла на вулиці спонукає приділити більше уваги безпеці.
Світловідбивні сигнальні жилети, пов'язки на руку/ногу чи схожі елементи на одязі, взутті чи рюкзаку зроблять вас помітнішими на дорозі. Увага, лайфхак: найефективніше мати світловідбивачі якомога нижче до землі, оскільки світло фар розповсюджується знизу вгору.

Техніка Pyramida

Та й загалом варто, хоча б тимчасово, перейти на режим дня, що співпадає зі світловим (раніше лягати, раніше вставати). Так менше доведеться сидіти в темряві. Та й загалом непогана порада по життю.

Поділіть справи на ті, для яких потрібна електроенергія, для яких — ні. Немає світла, але є газ, готуйте їжу. Виключили все, сходіть у магазин чи просто прогуляйтесь.
Користуйтесь порадами, підтримуйте одне одного і тримайтесь самі. Грійтесь разом, підтримуючи тепло родинного вогнища. Бо в єдності наша сила.