Вареники від стресу

10 Липня 2023

«Як ти?» Скільки разів за попередній рік запитували ми одне в одного.
Скільки разів відповідали самі.
На жаль, ми всі зараз трохи не ок. І це не лише на рівні відчуття. 58 % українців відчули погіршення самопочуття.
Такі результати дослідження компанії MedicalDataManagement щодо того, як змінилось здоров’я українців.

Характерно, що українці в першу чергу турбуються не про себе, а про найрідніших. І такий рівень співпереживання вартий поваги!

Вареники від стречу - рецепти від Pyramida

Більше половини українців турбуються про батьків і дітей, ще майже стільки ж — про чоловіка чи дружину. А ще про родичів, друзів і навіть сусідів.

Здоров'я – цінність, яку варто захищати під час війни. І у фокусі уваги саме ментальне здоров’я.

Серед способів боротьби за ментальне здоров’я в лідерах смачна їжа. І це не тільки і не стільки про правильне та здорове харчування. Як показали дослідження, «здорова тарілка» не на часі. Це про традиції теплих зустрічей у родинному колі, з друзями, з найріднішими.

Як ніколи раніше, зараз на столах українців багато страв з тіста. А якщо вже говорити про традиції, то як же не згадати про українські вареники? І це не лише наша улюблена страва, а й психотерапевтична практика. Адже контакт з тістом так заспокоює. Особливо, коли готувати їх великою родиною, щедро приправляючи сімейним теплом. А щодо вживання вареників, то це взагалі справжній антидепресант. Адже вареники — це символ здоров’я, добробуту та єднання!

Їсти, ліпити, місити

Pyramida рецепт вареників - рецепт від стресу. Турбуємося про ментальне здоров'я

Чи не в кожній країні світу є своя традиційна страва тіста з начинкою. У Середній Азії — манти, в Італії — равіолі, а в Грузії по кількості складок у хінкалі визначають умілість господині. Українські вареники, кажуть, потрапили до нас з Туреччина. Але з того часу настільки увійшли в наш побут, що того вже напевне ніхто і не згадає. Зате тепер це найулюбленіша і найтрадиційніша страва українців (борще, пробач).

Рецепти вареників передаються від мами до доньки, від бабусі до онуки. Це чи не найбільш сімейна страва. Господиньки діляться рецептами вдалого тіста та смачнючих начинок. Але насправді найголовніший інгредієнт — це тепло, з яким їх ліплять. Отак береш просто рукою такий великий, притрушений цукром, а по долоні стікає цівочка вишневого соку. Чи намагаєшся вцілити виделкою невеличкого з картопелькою. Впевнені, що у кожного є свій теплий спогад.

А ще знаємо, що вареників багато не буває. Особливо коли за столом збирається велика родина.

Тістова медитація

Вареники - рецепт від стресу та запорука ментального здоров'я. Поради Pyramida

Не секрет, що тісто переймає енергетику того, хто його замішує. І цей заряд залишається не лише в сирій, а й у приготованій страві. Саме тому з давніх-давен збереглося таке трепетне ставлення до тіста. І дуже важливо бути в правильному стані і з правильними думками. А бажання у нас всіх зараз одне на всіх! Добре думаймо — добре буде. Радимо збиратися всією родиною на таку медитацію. Це можливість насолоджуватись процесом, душевними розмовами і просто відчути себе живими. А тоді смакувати гуртом приготовану страву у родинному колі. Це так просто. Але ж і маленькі радощі тепер такі великі. Та щоб справа і справді приносила задоволення, релаксацію та зцілення, тісто повинно добре ліпитися, але при цьому бути ніжним.

Тісто на дріжджах, воді, кефірі, яйцях, заварне та пісне. А щоб тісто точно вийшло добре, обирайте борошно вищого ґатунку, біле та скрипуче. Просіюйте його перед замішуванням. І місіть тісто не менше 10 хвилин. А потім обов'язково дайте "відпочити", дбайливенько прикривши рушничком.

Скільки рецептів тіста, майже стільки ж існує способів защипнути вареничка. Косичкою, хвилькою чи ялинкою. Круглі, пів місяцем чи трикутничком.

Усі способи — ок. Головне — з любов'ю.

Вишні, вишні, ну, чому так вийшло

Вареники з вишнею - традиційні українські рецепти від стресу. Pyramida новини з кухні

Солодкі чи солоні — які вареники найулюбленіші у вашій родині? Ну, це все одно, що запитати у малюка: кого ти більше любиш маму чи тата. Тому не обирайте, а просто насолоджуйтесь смаками. Адже українці придумали понад 80 видів начинок. З вишнями, полуницею, суницею, чорницею та навіть з абрикосами.

Готуйте їх увесь рік: влітку — зі свіжих ягід, взимку – із заморожених. Додайте в начинку трохи цукру і манки, щоб варенички були соковитими. З сиром — то найтрадиційніша начинка. Сир можна домашній. Отакий, як у бабусі, що навіть бороздочки від марлечки лишились. Або ж з супермаркету. Але той, що жирніший. Додайте переткртий з цукром мак. Мммм. Ну, ви ж теж відчуваєте як смачно він похрускує? А ще ж солоні...

Найпростіша начинка з консервованої квасолі. Перебийте блендером квасолю зі смаженою цибулею. І вуаля! Вона гарно тримає форму. Тому така начинка підійде для сімейного ліплення. Підключайте до процесу наймолодших. Ну, і як же без вареників з картоплею? Додайте до пюре смажену цибулю, а краще ще й шкврочки. І можна покришити бринзи для оригінальності. Так смакує Україна!

Для дрібних ручок

Залучайте до процесу наймолодших. Адже діткам як ніколи потрібне тепло родинних зустрічей. І тістова медитація — чудовий спосіб розвантаження та позитивні емоції. Хай малеча зліпить свій перший вареничок з лагідною підтримкою бабусечки. Можна ліпити із залишків тіста або ж приготувати спеціальне.

Вареники разом з дітьми ліпити краще. Їсти. Ліпити. Рецепти вареників Pyramida

Безпечний рецепт солоного тіста

• 1 склянка дрібної солі,
• 2 склянки борошна,
• півсклянки води,
• 5 ст. л. соняшникової олії,
• натуральний сік або гуаш (за бажанням).

Гімнастика для маленьких пальчиків, політ фантазії і найкращі емоції з найріднішими. Тісто та тепло родинних зустрічей творять справжні дива.

Отож, їжте, ліпіть, місіть. А ще любіть, живіть, тримайте і тримайтеся. І головне - гуртом, з родиною, найближчими, найдорожчими. Бо тільки разом усе здолаємо та переможемо!