Смак дому: як їжа повертає до життя

24 Серпня 2023

Пам’ятаєте момент, коли після важкого дня хотілось з’їсти щось дуже шкідливе та майонезне? А той момент, коли приїздиш додому після жаркого потягу? Там вже чекають мамині млинці, вишневе варення з дачі та омріяне відчуття: я — вдома.

 

Трішки цифр: майже 60% українців відмічають, що їхнє здоров’я та ментальний стан з початком війни значно погіршились.

 

 

При цьому, лише чверть дійсно переймається своїм здоров’ям, а от всі інші — піклуються в першу чергу про стан близьких. Нам важливіше, аби здоровою була мама, син чи брат. А далі взагалі очевидний факт: депресія стала однією з найпопулярніших хвороб українців за останній рік. Виникає питання: а як часто ми самі звертаємось про допомогу спеціалістів? Відповідь невтішна: українці майже на 10% рідше записуються до лікарів, залишаючи це на “сам впораюсь”.

 

Тут і народжується теорія про те, що при мінімальному піклуванні про себе, ми підтримуємо один одного так, як вміємо: приємним смс чи гарячими пиріжками, судочком з оладками чи “приїзжай в гості”.

Смак дому: як їжа повертає до життя

Ментальне здоров’я напряму залежить від їжі, яку ми споживаємо. Від кухні, на якій зустрічаємось. Від людей, які сидять за одним столом. Робота шлунку та кишківнику, депресія та стрес: все це одна стежинка, від тарілки на столі до тривожного розладу.

 

Саме тому ми командою взялись досліджувати кухні, на яких зараз зустрічаються українці, розкидані світом.

 

Війна привела нас до міжнародних, але все ж рецептів, газових горілок у схованках та вечерь удесятьох в одній кімнаті. Ми їдемо європейськими містами у пошуках рідних смаків. Ми переїжджаємо з Херсону до Львову, сподіваючись зустріти той самий домашній кавун. А ще ми готуємо, пригощаємо та знайомимо людей з нашим: з борщиком, сирниками чи варениками. Бо ж куди ти не приїхав — завжди хочеться мати щось стопроцентно своє.

Pyramida техніка про кухню, їжу та ментальне здоров'я українців

У проекті “Смак дому” хочемо показати вам героїв, які виїхали за кордон чи були переміщені Україною. Героїв, які давлять пюрешку за 5000 км від дому. Героїв, які відкривали українські ресторани, знайомили Ужгород з харківською шаурмою чи обирали ліпити вареники на замовлення для своїх, рідних, для українців ооооооось так далеко від дому.
 

Адже саме смак дому повертає тобі почуття безпеки, спорідненості та того самого відчуття, яке наразі хитається від українця до українця:
Pyramida техніка про кухню, їжу та ментальне здоров'я українців
 

Слідкуйте за нашими інтерв’ю та надсилайте свої історії! Якщо вам цікаво поділитися своєю історією в нашому проекті — ваші спогади пов’язані з українськими смаками, або ж ви знаєте таку людину - пишіть нам в інстаграм @pyramida.ua

 

Обіймаємо,

амбасадори теплих зустрічей

команда Pyramida