Важлива немов повітря: 11 критеріїв вибору витяжки

Згідно опитувань, для жінок важливо, щоб витяжка була практичною, зручною та тішила стильним дизайном. На думку чоловіків, вона має бути надійною, функціональною та потужною. Нам же хочеться зазначити, що витяжка в принципі має бути.

Ви встановлюєте багатоступінчасті системи очищення води, замислюєтеся про вторинне перероблення та сортування сміття, однак і досі набагато менше уваги приділяєте турботі про повітря, яким дихаєте? А втім, все вже продумано й передбачено, залишилося тільки вибрати правильну витяжку для вашої кухні.

Як очистити повітря на кухніЗапитайте в експертів

В інтернеті на цю тему опубліковано безліч гайдів різного ступеня повноти й точності. Здавалося б, навіщо створювати ще один? Справа у тому, що всі ці розрізнені шматки пазла реально об'єднати в один. Адже так набагато зручніше, правда?

Чому це вирішили зробити ми? Продукція Pyramida на ринку вже 18 років. За цей час продано понад 1,7 млн ​​витяжок, кожна третя модель на українських кухнях — нашого бренду. Ми буквально навчили українців користуватися витяжками. Приділяємо пріоритетну увагу аудиторії, збираємо фідбек і постійно вдосконалюємо свою техніку — а отже точно знаємо, на що важливо звернути увагу, щоб покупка стала розумною. А ще — ми готові ділитися своїми знаннями.

Щоб не перечитувати гори літератури, ознайомтеся з нашим гайдом або зверніться по допомогу до наших консультантів, що працюють у більше ніж 100 роздрібних магазинів побутової техніки та електроніки по всій Україні. Вони оперативно отримують вичерпну інформацію про новинки нашої техніки, тож легко допоможуть вам вибрати найкращу модель під ваші потреби.

Стильна кухонна техніка PyramidaСтиль і комфорт

Планування кухні починається з візуалізації. Шафки, стільниця, фасади — усе це дуже захоплює! І важливо правильно вписати витяжку, щоб вона стала родзинкою стилю, а не смітинкою в оці.

Одна з переваг нашого бренду без зайвої скромності — асортимент, найширший асортимент витяжок в Україні. У каталозі Pyramida представлено все розмаїття витяжок за кольорами, матеріалами та стилям. Можна підібрати модель у будь-якому стилі: high-tech, лофт, класика. До речі, для поціновувачів класики в нас є окрема серія — Rustico.

Визначилися з дизайном — це крок №1. Йдемо далі. Переходимо до технічних параметрів.
Обирати продовжуємо за типом конструкції та способом монтажу.

типи кухонних витяжок Pyramida1. Тип конструкції витяжки та спосіб монтажу

В асортименті Pyramida ви знайдете і високотехнологічні хай-тек-моделі, і витяжки, прикрашені кантом, і похилі витяжки, що нагадують плоский телевізор.

За типом конструкції розрізняють витяжки:
• плоскі;
• повновбудовувані;
• телескопічні;
• купольні;
• декоративні;
• похилі.

Найдоступніші за ціною — плоскі витяжки. Вони компактні, легко кріпляться під навісними шафками над плитою. Підходять для маленьких кухонь і квартир, де немає можливості змонтувати повітропровід.

Вбудовувані витяжки коштують дорожче, але вирізняються більшою потужністю плюс ваблять непомітністю. Вони легко вписуються в будь-який інтер'єр.

У телескопічних моделях завдяки висувній панелі збільшується площа всмоктування повітря, тобто працює така витяжка ефективніше, ніж плоска.
Ще один плюс вбудовуваних (телескопічних) витяжок — над ними буде місце для додаткових кухонних шафок. Це оптимальне рішення для невеликих кухонь, де важливо раціонально використовувати кожен сантиметр простору.

Купольні, похилі та декоративні витяжки вирізняються великою потужністю, підходять для просторих кухонь і студій, крім того, мають привабливий дизайн і оснащуються корисними сучасними опціями (таймер, автоматичне відключення тощо). Широкий ціновий діапазон дасть змогу підібрати оптимальну витяжку.

як підібрати витяжку за розміром Pyramida2. Розміри

Найчастіше на наших кухнях використовуються стандартні за розміром витяжки — завширшки 500 або 600 мм. Розмір моделі підбирається залежно від ширини варильної поверхні: ширина витяжки має бути такою ж або трохи ширшою, щоб «покривати» весь периметр площі приготування. Тоді вона буде ефективною.

Є моделі й нестандартні, наприклад, завширшки 900 мм, але зустрічаються вони вкрай рідко й переважно в інтер'єрах із нестандартним плануванням. Моделі до 1200 мм — професійні, у житлових приміщеннях такі зазвичай не встановлюють, адже в них просто немає потреби.
Також зверніть увагу на важливий параметр!

Витяжку слід розмістити на висоті 55-65 см від газової поверхні та 45 см — від електричної. Допустиме відхилення — приблизно 5 см. Це пов'язано з вимогами пожежної безпеки — матеріали, з яких зроблена витяжка, не повинні перегріватися, що можливо у разі занадто низького її монтажу. До того ж у такому випадку ви будете просто битися об неї головою — це дуже дратує.

Якщо повісити витяжку занадто високо, вона не впорається зі своєю роботою.

не гучні тихі витяжки Pyramida 3. Рівень шуму

Продуктивність, звісно, важливіша, проте міфи та чутки серйозно впливають на те, як люди вибирають товар. Якщо говорити про витяжки, то є дві крайності — або покупці намагаються знайти абсолютно безшумну модель, або відкладають покупку через те, що «всі вони гудуть, як реактивний літак на злеті». Тому на рівень шуму увагу звертають раніше, ніж на цифри в графі «продуктивність».

Згідно з новими санітарними нормами, допустимі значення рівня шуму в житлових приміщеннях вдень не мають перевищувати 40 дБА, уночі — 30 дБА.

Усі моделі Pyramida працюють у допустимому за санітарними нормами діапазоні. Рівень шуму залежить від вибраної швидкості роботи: коли вона максимальна, рівень шуму може досягати 60 дБ — це можна порівняти з пожвавленою розмовою двох людей і тихіше, ніж звук звичайного пилососа.

Важливий аспект — правильність установки. Доручіть цю справу професіоналам, адже якщо витяжку нашвидкуруч повісить ваш сусід, не виключені помилки монтажу, які призведуть до небажаного шуму та гуркоту. І справа буде не у невдалому виборі моделі, а у не надто прямих руках.

Якщо вже ви придбали якісну техніку, не довіряйте її монтаж непрофесіоналові.

Єфективна в роботі витяжка PyramidaЕфективність

Гарантія свіжого повітря на кухні та збереження меблів — це все про правильно підібрану витяжку. Щоб ваша кухня не тонула в запахах і туманах, розрахуйте необхідну продуктивність й визначтеся з режимом роботи відповідно до можливостей монтажу повітропроводу.

продуктивність витяжок Pyramida4. Продуктивність*

Безсумнівно, для своєї кухні ви обираєте найкраще, але тут немає сенсу гнатися за максимальними цифрами. Зайва потужність обернеться тільки зайвими витратами — навіщо вам це? Оптимальна продуктивність залежить від площі кухні та вираховується за формулою:

П = (ПК * ВС - ОМ) * 15 * 1,5 — для кухонь із газовою плитою;
П = (ПК * ВС - ОМ) * 10 * 1,5 — для кухонь із електроплитою,
де П — продуктивність,
ПК — площа кухні, м2,
ВС — висота стелі, м,
ОМ — об'єм меблів на кухні (зазвичай береться в розмірі 15% від об'єму кухні),
1,5 — приблизна пропускна здатність, за якої витяжку не доведеться постійно вмикати на повну потужність,
10 — стільки разів повинно змінюватися повітря на кухні з електричною плитою, відповідно до санітарних норм (15 — для газової).

Наприклад, розрахунок для кухні площею 10 м2 і висотою стелі 3 м виглядатиме так:
з газовою плитою: 10 м2 * 3 м - 15% * 15 * 1,5 = 573,75 м3;
• з електричною плитою: 10 м2 * 3м - 15% * 10 * 1,5 = 382,5 м3.

Нижче цього значення брати витяжку немає сенсу, оскільки вона просто не впорається зі своїм завданням.
*Ви також можете зустріти нову назву цієї характеристики: вільний вихід потоку повітря.

режими работи в витяжках Pyramida5. Режими роботи

Їх два — відведення та рециркуляція. Перший передбачає виведення повітря назовні у вентиляційну шахту через повітропровід, другий — очищення повітря та повернення його на кухню. Є витяжки, які можуть працювати в обох режимах або тільки в одному. Відповідно, вибір моделі ґрунтується на тому, чи є можливість змонтувати повітропровід назовні чи ні.

• Відведення — насичене випарами й ароматами повітря захоплюється та виводиться у вентиляцію. Водночас воно проходить через жировий фільтр, який вловлює частинки їжі, жиру та кіптяви, не даючи їм змоги осідати на моторі. Фільтр необхідно регулярно виймати та мити у теплій воді або посудомийній машині, щоб ефективність роботи витяжки не знижувалася. Для цього режиму необхідний монтаж повітропроводу, що варто враховувати під час проєктування кухні, а також перевірка чистоти вентиляційної шахти (на це часто не звертають уваги, але ж повітря не буде проходити через забиту шахту). Витяжка NR-MV M BL працює в режимі відведення, має вільний вихід потоку повітря 700 м3/год і підходить для кухні площею до 15 м2, оснащена інтуїтивно зрозумілим і надійним механічним керуванням.

• Рециркуляція — повітря засмоктується витяжкою, проходить через вугільний фільтр, очищається від запахів і повертається назад в кухню. Цей режим не вимагає монтажу повітропроводу у вентиляцію. Вугільний фільтр необхідно замінювати приблизно раз на три місяці, мити та чистити його не можна.

Витяжка HES 30 (C-600) Sand/AJ працює у двох режимах, тож ви можете встановити її на кухні як із можливістю монтажу повітропроводу, так і без неї. Потужність моделі становить 1200 м3/год, вона підходить для кухні площею до 30 м2.

затишний дизайн кухнонь з технікою PyramidaЗручність і затишок

Отже, ви знаєте стиль своєї кухні та її параметри, щоб вибрати необхідну продуктивність витяжки. Наступний важливий критерій — простота та зручність використання. Якщо вам доводиться виконувати кілька хитрих маніпуляцій або кожен раз звірятися з інструкцією
— це неправильна витяжка. Інтуїтивність, практичність та комфорт — хороша модель відповідає всім цим вимогам.

панель управління витяжок Pyramida6. Тип управління

Цей критерій — про зручність і візуальну досконалість. Гладкі чуйні сенсорні кнопки, надійне та інтуїтивно зрозуміле механічне управління, приховані від очей кнопки слайдерної панелі, якими зручно користуватися навіть на дотик... Вибір залежить тільки від ваших уподобань.

• Механічне — натискання кнопки активує відповідну функцію.
 Електронне з LCD-дисплеєм — кнопки, що не втоплюються, а видають тихе клацання; обрана опція відображається на екрані.
• Електронне з LED-дисплеєм і підсвічуванням — кнопки без фіксації натискання, які підсвічуються у темряві.
• Сенсорне — активація потрібних функцій проводиться дотиком потрібного зображення на панелі управління.
• Приховане слайдерне — повзунковий механічний (кнопковий) перемикач.
• Клавішне — перемикач включення/вимикання витяжки.

У техніці Pyramida продумано все, щоб враження від використання були тільки позитивними.

Освітлення в витяжках Pyramida7. Освітлення

Освітлення фасаду необхідне для того, щоб вам було комфортно готувати. А ще за його допомогою можна створювати затишну атмосферу за вечерею, вимикаючи горішнє світло.

Є три види освітлення:

• LED — найоптимальніший варіант. Світло від ламп досить яскраве, вони споживають мало електроенергії та служать до семи років. Витяжки з таким освітленням коштують дорожче інших, але ціна ця виправдана перевагами;
• галогенове — вдосконалені лампи розжарювання, які стали економнішими й довговічнішими. Серед недоліків — висока чутливість до перепадів напруги та вища ціна у порівнянні зі звичайними;
• лампи розжарювання — найбюджетніший варіант освітлення. Їхнє світло м'яке та тепле, проте вони споживають багато електроенергії та зазвичай служать недовго.

як доглядати за витяжкою  pyramida8. Практичність

Кому сподобається після кожного вмикання вбивати пів години часу на приведення витяжки у божеський вигляд? Одне з двох: або ви почнете рідше її вмикати, або перестанете морочитися з постійним миттям. Ані перше, ані друге не піде на користь повітрю та загальному вигляду кухні.
Матеріали, з яких виробляються, наприклад, витяжки Pyramida, — практичні та за ними легко доглядати. Пофарбована сталь, загартоване скло або нержавіюча сталь — поверхні легко чистити, вони стійкі до дрібних пошкоджень і довговічні.

Pyramida serviceВитратні матеріали, гарантія та сервіс

Витяжка купується один раз і на багато років, а тому варто поцікавитися її гарантійним та сервісним обслуговуванням — про всяк випадок.

фільтри на витяжки Pyramida9. Фільтри

Витяжка чистить повітря за допомогою продуманої системи фільтрації. У витяжці можуть використовуватися два види фільтрів: алюмінієві та вугільні.

Алюмінієві призначені для вловлювання жиру та продуктів горіння, вони добре очищують повітря та надійно захищають мотор витяжки. В усіх моделях Pyramida використовуються п’ятишарові алюмінієві жировловлювальні фільтри, які виконують свої функції максимально ефективно.

Оцінити переваги такої фільтрації можна, наприклад, придбавши витяжку TL 60 IX. Вона оснащена механічним управлінням, вільний вихід потоку повітря становить 700 м3/год, а завдяки п'яти шарам алюмінієвих сіточок мотор прослужить довгі роки.

Вугільні фільтри використовуються у разі роботи витяжки у режимі рециркуляції. Вони вловлюють випари, запахи та продукти горіння, а очищене повітря повертається в кухню. 50 г вугілля в фільтрі здатні поглинути до 250 г домішок, що забруднюють повітря.
Зверніть увагу — їх не можна мити, на відміну від алюмінієвих, а можна тільки замінювати — приблизно кожні три місяці.
Вугільні фільтри Pyramida виробляються з кокосових горіхів — екологічно чистого та безпечного матеріалу. Наприклад, PFC 0101. Для більшості витяжок знадобиться один такий фільтр. Він ефективно впорається із завданням очищення повітря та завжди є у продажу в інтернет-магазинах, авторизованих точках та сервісних центрах Pyramida.

Pyramida комплектація10. Комплектація

Що ви отримаєте, розпакувавши коробку? Куди доведеться бігти, щоб докупити необхідні для монтажу деталі? Якщо ви обрали Pyramida — то більше нічого не потрібно. У нас все продумано та передбачено для моментальної установки витяжки, в наборі є все необхідне, зокрема монтажний комплект.

А з більшістю витяжок Pyramida поставляються ще й гофрований повітропровід і антизворотний клапан.

У комплектацію також обов'язково входить інструкція з установки та експлуатації. Як правило, наші люди розгортають інструкцію тоді, коли вже щось зламалося, — не треба так. Ознайомтеся з нею до того, як монтувати та вмикати вашу новеньку витяжку. Ви не наробите помилок, і витяжка буде працювати ефективно, без зайвого шуму та довгі роки.

Pyramida сервис11. Офіційний сервісний центр, гарантія

Витяжка, придбана в Україні, має тут і обслуговуватися. Це скоротить час на усунення проблеми.

Гарантійні зобов'язання — підтвердження серйозного ставлення компанії до своїх клієнтів. Після покупки ви не залишаєтеся сам на сам з проблемою, якщо раптом вона виникне.

Техніка Pyramida має 36 місяців повної гарантії, що означає не тільки гарантійний ремонт, а й гарантійне забезпечення запчастинами.

Pyramida має 70 сервісних центрів по всій Україні, тож ви завжди знайдете авторизовану точку недалеко від місця проживання. На всю продукцію Pyramida надається гарантія три роки — ми впевнені в тому, що робимо.

Тут мається на увазі 12-й пункт — «Допомога залу». Адже хто ж робить такі серйозні придбання, не порадившись із мамою/колегами/друзями/сусідами? Техніку Pyramida точно порекомендує кожна третя сім'я — адже саме стільки українських кухонь вже оснащені нашими витяжками. Приєднуйтеся й ви — оцініть переваги українського бренду. У нас оптимальне співвідношення ціни та якості, кожна модель продумана бути стильною та ефективною. Ми готові надавати підтримку на всіх етапах: від покупки до гарантійного та післягарантійного обслуговування.

І не забувайте: витяжка буде ефективною, якщо її вмикати. Користуйтеся на здоров'я!