Універсальна помічниця: вибираємо мікрохвильову піч

19 Січня 2021

Цікаво, але саме такий простий і звичний кухонний атрибут, як мікрохвильова піч, оповитий найбільшою кількістю міфів і забобонів. Необхідність варильної поверхні та духовки не обговорюється, але, щойно мова заходить про придбання мікрохвильовки, нема-нема та й почуєш щось про «неправильні вібрації» або банальну лінь: мовляв, «наші мами все на плиті підігрівали – і нічого». Однак, якщо ви виступаєте на боці прогресу й комфорту, без такої техніки не обійтися. Тому пропонуємо ознайомитися з вичерпним гайдом із вибору мікрохвильової печі, яка повністю задовольняла б ваші запити.

Шість критеріїв

У такої техніки зовсім небагато параметрів, що істотно спрощує вибір.

1. Вбудована або окрема.
2. Об’єм камери.
3. Потужність.
4. Внутрішнє покриття камери.
5. Функції та додаткові можливості.
6. Тип керування.

Розглянемо кожен пункт докладніше.

Обсяг микрохвильовок Pyramida

1. Вбудована або окрема

Перевага вбудованої техніки – ідеальна відповідність дизайнерській концепції. Така мікрохвильовка «сховається» у шафку, не порушуючи загальний інтер’єр. Вибираючи вбудовану модель, потрібно передбачити для неї спеціальну нішу, а отже, детально спланувати майбутню кухню, залишивши місце для кожного виду техніки. Перевага такого підходу – дотримання ергономіки, а також відсутність видимих дротів, клубки яких порушують естетичну досконалість дизайну інтер’єру.

Окремі мікрохвильовки купують у будь-який момент, їхнє розташування не залежить від ніш і шафок, і якщо ви задумали зробити перестановку – жодних проблем не виникне. Головне, щоб у новому місці встановлення була розетка :-) Однак така модель досить громіздка – у компактній кухні для неї просто може не знайтися місця.

Зверніть увагу: залежно від розташування петель дверцята мікрохвильовки можуть відчинятися вбік, як у більшості моделей, або відкидатися вниз за принципом духовки. Це допоможе більш органічно вписати пристрій у кухонний інтер’єр, досягнувши максимального комфорту використання.

вбудовані мікрохвильовки Pyramida

2. Об’єм камери

Цей параметр залежить від кількості членів сім’ї. Якщо сумніваєтеся, яка модель підійде, вибирайте в бік збільшення об’єму – адже родичів може стати більше.
Невеликі моделі (20 л) створені для сімей із 1–2 осіб (моделі PMWO 20 BL та PMWO 20 IX у Pyramida).
Середні (25 л) підійдуть сім’ям із 3–4 осіб (моделі PMWO 25 BL та PMWO 25 IX у Pyramida).
Місткі (30 л) призначені для повноцінного готування на сім’ю від 5 осіб.

Вбудовувані мікрохвильовки Pyramida

3. Потужність

Потужність мікрохвильовки визначає, наскільки швидко вона розігріє або приготує необхідну страву: чим цей параметр вищий – тим швидше, і навпаки.

Моделі з потужністю до 1000 Вт – найпростіші, у них можна і гріти, і готувати, і розморожувати. Мікрохвильові печі з конвекцією або грилем частіше більш потужні.

Зверніть увагу: цей параметр безпосередньо залежить від можливостей вашої електромережі, тож не варто гнатися за великими цифрами, інакше на виході можна отримати холодну тарілку й вибиті пробки.

внутрішне покріття в мікрохвильовках Pyramida

4. Внутрішнє покриття камери

Від цього параметра залежить простота догляду й охайний вигляд пристрою. Ви можете вибирати мікрохвильовки із трьома типами покриттів:

порошкова фарба;
 емаль або кераміка;
• нержавіюча сталь.

Порошкова фарба – найбільш бюджетний варіант, вона не стійка до впливу високих температур і механічних пошкоджень, тож прослугує недовго.

Емалеве або керамічне покриття вирізняється більшою стійкістю до температурних впливів, однак боїться ударів – на стінках внутрішньої камери швидко з’являться відколи й подряпини, якщо ви будете ставити та виймати посуд не дуже обережно.

Нержавіюча сталь – найкращий варіант. Вона не боїться температур, впливу кислот і жиру, легко миється, стійка до механічних пошкоджень. Така камера прослужить багато років.

Внутрішнє покриття камер усіх мікрохвильовок Pyramida – нержавіюча сталь. Вибір матеріалу – результат багаторічного вивчення різних типів покриттів, їхніх переваг і недоліків.

Функції мікрохвильовок Pyramida

5. Функції та додаткові можливості

Стандартні функції мікрохвильових печей – розігрівання і розморожування продуктів – передбачені в усіх моделях. Однак, якщо ви плануєте розширювати кулінарні горизонти, зверніть увагу на моделі з більшою кількістю  функцій: гриль, конвекція, автоприготування, можливості програмування тощо.

Розморожування за вагою допоможе отримати готові до приготування продукти без зайвих витрат часу й електроенергії. Усе, що необхідно, – ввести вагу продуктів, які потрібно розморожувати, а мікрохвильовка сама визначить оптимальний час роботи.

Гриль буває стандартний інфрачервоний або кварцовий. Моделі з інфрачервоним грилем коштують менше, зазвичай він розташовується всередині камери зверху. Кварцовий гриль гріє набагато швидше, ніж інфрачервоний, а тому більш ефективний для утворення апетитної хрусткої скоринки.

Функція «Автоприготування» звільнить вам час для спілкування з родиною. Вибирайте моделі мікрохвильовок зі збереженими рецептами різних страв. Усе, що від вас вимагається, – завантажити продукти в ємність, поставити в камеру, вибрати потрібний рецепт і вказати вагу. Розумна техніка сама визначить необхідний час і почне готувати, а ви приділите увагу рідним і близьким.

Захист від дітей – обов’язкова функція для сім’ї, у якій є допитливі малюки. Панель мікрохвильовки блокується, щоб діти не змогли внести зміни у вибрану програму чи використовувати пристрій без дорослих. Завдяки такому захисту кухня стане справді безпечним місцем для всіх членів сім’ї.

Дисплей із годинником і таймер допоможуть правильно планувати свій час і готувати саме так, як зазначено в улюбленому рецепті. Звуковий сигнал сповістить вас про закінчення дії програми.

Автоматичне підтримання температури – зручна функція, завдяки якій страва дочекається вас теплою.

Вбудовувані мікрохвильовки Pyramida

6. Тип керування

Виділяють два види:

• механічне – два поворотних регулятори. За їхньою допомогою можна задати час і необхідну потужність;
• електронне – кнопкове або сенсорне. Такий тип керування дає можливість налаштовувати програми точніше й частіше за все використовується для мікрохвильовок із додатковими функціями.

Вибір типу керування здійснюється на основі особистих смаків. І перший, і другий – надійні, зручні й сучасні. До переваг сенсорного типу можна віднести легкість у дотриманні чистоти: оскільки фізичні кнопки відсутні, між ними немає зазорів, а отже, туди не забивається бруд. Саме за це багато користувачів віддають перевагу мікрохвильовим печам із сенсорним керуванням.


Кухня з мікрохвильовою піччю завжди буде зручнішою і комфортнішою, ніж кухня без такої техніки. Тож навіщо відмовлятися від сучасних досягнень технологічної думки? Нехай приготування стане простішим і приємнішим із мікрохвильовими печами Pyramida.