Chanel із ноткою скумбрії. Тільки Мері Поппінс пасує запах смажених грінок

22 Вересня 2020

Катя поставила скумбрію в духовку й увімкнула таймер. 

«А тепер — у ванну», — подумала вона, змахнувши чубок. 

«Senti nell'aria c'è già
la nostra canzone d'amore che va
come un pensiero che sa di felicità».

Напевно, сусіди зверху чули проникливе сопрано Катерини. А хіба не все одно? Коли до довгоочікуваної романтичної вечері залишилася година, про норми добросусідства не пам’ятаєш.
 
Вбрана у фольгу і прикрашена спеціями риба перебувала у власному соку й видавала ніжне, до пари приводу, шипіння. Катя якраз закінчила приймати ванну, коли таймер наполегливо сповістив, що скумбрія вже готова до зустрічі з гостем.
 
Але ж лишенько — у всіх кімнатах панував запах вечері.
 
Катя зрозуміла, що діяти потрібно швидко: коханий ось-ось мав з’явитися на порозі. Паніка захоплювала, дівчина спробувала врятувати становище освіжувачем повітря, але «Лісова свіжість» тільки погіршила ситуацію.
 
Змішавшись з ароматами косметики та Chanel, запах перетворився на неповторне амбре, здатне викликати в Жан-Батиста Гренуя бажання когось убити.
 
Дівчина кинулася до вікна, потім до другого, третього... Здавалося, запах в’ївся в одяг, залишився у волоссі та вже ніколи її не покине.
 
Вкриваючись потом, вона з жахом подивилася на годинник.
 
Хвилинна стрілка підійшла до цифри «12». Пролунав дзвінок у двері.

***

Звичайно, ми все це вигадали. Проте, погодьтеся, кулінарні запахи можуть бути вкрай «чіпкими», і навіть ванна перед романтичною вечерею не гарантує позбавлення від нав’язливих ароматів.
 
У цьому матеріалі ми розповімо, як позбутися запахів під час і після готування, а також поділимося невеликими лайфхаками з ліквідації «ароматних проблем» на кухні.

Як розрахувати потужність витяжки PyramidaПорада № 1. Вибирайте витяжку оптимальної продуктивності

«Яка площа вашої кухні?» — це одне з перших питань, які задають наші консультанти. Різні моделі Pyramida характеризуються різною продуктивністю мотора і призначені для експлуатації на певній площі.
 
Якщо ви просто зараз вибираєте витяжку, скористайтеся нашою підказкою:
• для маленької кухні до 8 м3 вистачить продуктивності 360 м3/ год (наприклад, MHX);

пласкі кухонні витяжки Pyramida • для невеликої кухні до 10–12 м3 підійде витяжка продуктивністю 450 м3/ год (TN 60 M BL);
• для середньої і просторої кухні до 12–13 м3 — до 650 м3/ год (V1 60 BL);
• для просторої кухні площею до 15 м3 — 700 м3/ год (VF1 60NR-MG SYENR-MV SYE);
NR-MG SYE Pyramida потужна похила витяжка• для великої кухні до 25 м3 — 1000 м3/ год (KH (1000)BG 600 SBT 600 PK);
• для дуже великої кухні або кухні-студії — 1100–1200 м3/ год (HES 30 CHES 30 DTL (1100)).

Порада № 2. Дотримуйтеся простих правил експлуатації витяжки

Для успішної боротьби із запахами вмикайте витяжку на мінімальній швидкості, коли починаєте готувати. А коли випаровувань і запахів стає більше — збільшуйте потужність. 
 
До речі, у деяких моделях витяжок Pyramida передбачено четверту швидкість — на випадок, якщо щось пригоріло або потрібно швидко провітрити кухню після закінчення готування, як у випадку Катерини.

Порада № 3. Якщо у вас витяжка з вугільним фільтром, не забувайте його міняти

Коли ви вмикаєте режим рециркуляції, відчуваєте сторонні запахи? Витяжка просто перестала справлятися зі своїми завданнями? Це сигнал: час міняти фільтр. Ми рекомендуємо робити це раз на 3–4 місяці.
 
Дізнайтеся, як вугільні фільтри справляються з неприємними запахами й захищають нас від шкідливих побутових газів. Читайте статтю за посиланням.

Господині на замітку. П’ять лайфхаків із боротьби із запахами на кухні

1. Довірте справу... соді

Для очищення поверхонь, які особливо вбирають запахи, можна комбінувати соду з оцтом і використовувати суміш замість мильної води або мийних засобів. Так набагато екологічніше.
 
Ще один варіант застосування соди підійде тим, хто їде у відпустку або відрядження. Вона прекрасно вбирає запахи, але відбувається це не одразу. Насипте харчову соду в неглибокі миски та залиште їх на кілька днів у закритих кімнатах будинку. 

2. Зваріть корицю

Проваріть кілька паличок кориці в каструлі з водою протягом п’яти хвилин і дайте охолонути. Відчуваєте? Це запах Різдва :-)

3. Підбадьоріться!

Любите каву? Вам пощастило, адже, заварюючи її, можна вбити двох зайців одразу: підбадьоритися і вигнати нав’язливі кулінарні запахи з минулого вечора. Наповніть мілку миску залишками кавової гущі та залиште її на столі, щоб нейтралізувати запахи. До речі, кавова гуща також відмінно підходить для «освіження» рук після оброблення риби, нарізання часнику та цибулі. 

як позбутися запаху на кухні4. Освіжіть холодильник

Звичайно, ми робимо генеральне прибирання в холодильнику раз на пів року, як годиться. Проте іноді там усе ж встигають завестися запахи. І якби один! Вони там змішуються в цілий «аромакоктейль». Уже згадана мисочка кавової гущі врятує положення. 

5. Йдіть за білим оцтом

Оцет — це не тільки безпечний мийний засіб, він також прекрасно справляється з нейтралізацією запахів по всьому будинку, включаючи найсильніші кулінарні аромати.
 
Вам не потрібно докладати багато зусиль, щоб отримати потужний ефект. Простого кип’ятіння оцту в каструлі протягом приблизно 15 хвилин достатньо.

Тільки Мері Поппінс пасує запах смажених грінок. Проте ми знаємо, що, якби в няні з’явилася в розпорядженні витяжка Pyramida, вона б точно залишилася задоволена. Адже справжні леді люблять порядок у всьому!