«Дихайте глибше, ви схвильовані». Як боротися із забрудненням повітря у квартирі

12 Липня 2019

Навіть якщо ви ведете здоровий спосіб життя і часто вибираєтеся на природу. Цей матеріал буде корисний, як свіже повітря :-)

Навіть якщо у вас вдома немає килимів, але є багато рослин.

Навіть якщо ви не страждаєте від респіраторної алергії.

Навіть якщо ви ведете здоровий спосіб життя та часто виїжджаєте на природу.

Цей матеріал буде корисний, як свіже повітря :-)


Чому ми вирішили написати про це?

Ну що таке забруднення повітря в будинку порівняно з міською атмосферою? В уяві постають автомобілі, що викидають вихлопні гази, і фабричні труби, що випускають темні стовпи диму. Ці принади міського життя знайомі всім.

Кажуть, попереджений — значить озброєний. Саме тому ми вирішили розповісти вам про те, що саме забруднює повітря в будинку та як здобути перемогу в битві за його чистоту.
Дані агентства BPA вражають:

В середньому ми вдихаємо повітря від 17280 до 23040 разів на день

Чистота повітря

Тільки подумайте:

Всесвітня організація охорони здоров'я вже давно визнала небезпеку забруднення повітря в приміщеннях, особливо для дітей;
З 90% часу, який більшість людей проводять у приміщеннях, 65% фактично припадає на перебування вдома


Що з ним не так? Розбираємо основні джерела забруднення повітря в будинку

Погана новина: їх дуже багато. Хороша новина: більшість забруднювачів ми самі приносимо в будинок, а отже, можемо цього не робити. Пройдімося подумки по будинку та з'ясуймо, які джерела забруднення ми можемо виявити у різних кімнатах.


Вітальня

Валятися на дивані з книжкою, обіймати улюбленого котика чи песика, грати з дітьми на килимі або просто дивитися фільм всією сім'єю. Що може бути краще? Та поки ви насолоджуєтеся домашнім затишком і спілкуванням з близькими, ваші меблі діляться з вами... токсинами! Справа в тому, що більшість сучасних меблів виготовляється з використанням деревинно-стружкових плит (ДСП). Це допомагає здешевити готову одиницю, але шкодить навколишньому середовищу, адже ДСП виділяє безбарвний токсичний газ — формальдегід. Він викликає подразнення шкіри, очей, носа та горла, а за умови високого рівня впливу може навіть спровокувати деякі види раку.

 Техніка Pyramidaв інтер'єрі

Дивани, крісла та килими також мають сумнівну репутацію в нашому питанні, адже це відомі джерела пилу в кімнаті та «колекціонери» вовни тварин.

У вас у вітальні камін? Разом із теплом затишних зимових вечорів ви можете отримати порцію чадного газу. Правильна вентиляція рятує ситуацію, але про це дещо пізніше.


Ванна кімната

Ще один ворог чистого повітря — цвіль. Ванна кімната — ідеальне місце проживання для грибків: тут волого та тепло. Для людини регулярне «спілкування» з цвіллю обертається алергією, астмою та іншими респіраторними захворюваннями.

 Небезпеки в ванній кімнаті - як уникнути їх. Поради Pyramida

Важливо! Не існує практичного методу повного усунення спор цвілі в приміщенні. Єдиний правильний спосіб контролювати її зростання — стежити за рівнем вологості.

Ще одна небезпека у ванній — мийні засоби та засоби для чищення. Деякі з них виділяють небезпечні хімічні речовини, зокрема леткі органічні сполуки (ЛОС). Інші шкідливі інгредієнти містять аміак і відбілювач. І ті, й інші сприяють розвитку хронічних респіраторних захворювань, алергічних реакцій і головного болю.


Cпальня

Вранці ви часто відчуваєте себе виснаженими? Причина може ховатися в постільній білизні, ковдрі, подушці та матраці. Постільні приналежності «збирають» лусочки шкіри, слину, піт, пилових кліщів, спори цвілі та бактерії.

 Небезпеки для дихання в спальні і як їх уникнути - рекомендації від Pyramida

Ще одне джерело забруднення повітря в спальні — ми самі, а точніше вуглекислий газ, що виділяється в процесі дихання. Модні нині пластикові вікна перешкоджають природній вентиляції в приміщенні. Ці вікна не пропускають ні шум, ні пил — вони взагалі нічого не пропускають, зокрема й свіже повітря з вулиці, а вуглекислий газ — зсередини. Тому не забувайте провітрювати спальню перед сном.


Кухня

Команда дослідників з Університету Колорадо в Боулдері провела один день за приготуванням їжі в обладнаному датчиками та камерами житловому будинку в Техасі. Проаналізувавши зібрані дані, вони дійшли висновку, що під час готування рівень забруднення повітря в декілька разів перевищував допустимі показники. Про це розповідає The Independent.

 Реальні фото техніки Pyramida в інтер'єрі

Протягом восьми годин рівень концентрації ТЧ2,5 (тверді частинки діаметром менш як 2,5 мікрона, PM2,5) перевищував рекомендовану Всесвітньою організацією охорони здоров'я норму (10 мкг/м³) та близько години досягав позначки 200 мкг/м³. Вчені повідомили, що через різкі стрибки їм навіть доводилося переналаштовувати вимірювальні інструменти.

Звичайно, ми не можемо відмовитися від приготування їжі вдома. Та слід дотримуватися певних запобіжних заходів, щоб звести до мінімуму шкідливий вплив частинок. Можна, наприклад, використовувати витяжку та готувати на електричній плиті, адже основним джерелом частинок може бути відкритий вогонь газових плит.


Очищуємо повітря в будинку. З чого почати?

1. Вентиляція

Які проблеми виникають через погану вентиляцію в приміщенні?

При порушенні циркуляції повітря накопичуються речовини, що його забруднюють.
Без належної вентиляції рівень чадного газу може досягати критично небезпечного рівня, але це не єдиний ризик. Концентрація радону, який здатний викликати рак легенів, також може збільшуватися в будинках з недостатньою вентиляцією.

Як і наші легені, наші будинки повинні дихати. Вікна, вентиляція в кухні та ванній сприяють надходженню свіжого повітря. Однак цього може бути недостатньо, якщо мова йде про очищення повітря в кухні у момент приготування їжі.

Як підібрати витяжку? Три кейси з рішеннями

Дано: велика кухня/кухня-студія площею до 25 м2.

Що нам потрібно? Витяжка з потужним мотором.

Рекомендована модель: KH (1000) IV

 Мініатюрна витяжка Pyramida для великої кухні

вільний вихід повітря (продуктивність): 1000 м3/год, що вдвічі більше, ніж у стандартних витяжок
• знімні 5-шарові фільтри
діаметр повітропроводу — 150 мм
робота у двох режимах: відведення/рециркуляція

Дано: простора кухня (14-15 м2), потреба в ергономічності.

Що нам потрібно? Похила витяжка з високою продуктивністю.

Рекомендована модель: NR-MG 60 SYE-15 BL

 Витяжка Pyramida на кухні - відгуки користувачів

вільний вихід повітря (продуктивність): 700 м3/год
система периметричного всмоктування повітря
• три швидкісних режими
• таймер з відключенням на 15 хвилин
• LED-освітлення (2 лампи × 5 Вт)
• 5-шаровий алюмінієвий фільтр

Дано: простора суперсучасна кухня (14-15 м2).

Що нам потрібно? Кухонна витяжка з мінімалістичним вертикальним дизайном. Варіант, який ідеально впишеться в інтер'єр і водночас відмінно справлятиметься зі своїм завданням.

Рекомендована модель: VF1 60 BL

 Новинка! Вертикальна витяжка Pyramida на кухні

вільний вихід повітря (продуктивність): 700 м3/год. Забір повітря знизу та з фронту. А також:
• сенсорне керування
• три швидкості
• таймер на 15 хвилин з відключенням
• LED-освітлення (2 лампи × 1,5 Вт)
• алюмінієвий 5-шаровий фільтр
• робота в режимах відведення/рециркуляції.

2. Контроль рівня вологості

Вологість створює оптимальне середовище не лише для цвілі, а й для пилових кліщів, тарганів, бактерій і вірусів.

Кращий спосіб контролювати вологість в приміщенні — запобігати розвитку проблеми.

Слідкуйте за станом підвалів і горищ, ванної кімнати, зволожувачів повітря та піддонів холодильника.

Ось декілька практичних порад:

Підтримуйте рівень вологості в приміщенні нижче 50% — перевіряти його можна гігрометром. Занадто вологе повітря створює ідеальне середовище для розвитку цвілі, а пересушене — для вірусів, що особливо актуально в опалювальний сезон. Якщо у вас є діти, які часто хворіють на ГРВІ, то гігрометр — просто must have. До речі, ці прилади зовсім не дорогі.
• Вчасно звертайте увагу на тривожні «дзвіночки»: затхлий запах, вологу на твердих поверхнях, плями, які вказують на витік води або конденсат.
• Слідкуйте за циркуляцією повітря та вентиляцією. Встановіть витяжку на кухні та у ванній, тримайте їх у чистоті.
• Регулярно та ретельно очищуйте місця, де є ризик появи цвілі.

 Корисні поради від Pyramida як очистити повітря в будинку

3. Обережність під час вибору засобів побутової хімії

Якщо у вас є схильність до алергії або у будинку живуть маленькі діти, краще не використовувати ароматизовані свічки або аерозолі (освіжувачі повітря). З'явився неприємний запах? Діємо перевіреним способом: знаходимо джерело, усуваємо його та провітрюємо приміщення.

Дилема господинь — порошки, мийні засоби та засоби для чищення. Адже, з одного боку, більшість засобів побутової хімії містять шкідливі летючі органічні сполуки та ароматизатори, а з іншого — як же хочеться, щоб все блищало та приємно пахло! Тут доводиться йти на компроміс. Радимо читати етикетки та за можливості уникати засобів з такими інгредієнтами:

формальдегід;
• хлор;
• амоній;
• фенол;
• аніонні ПАР (поверхнево-активні речовини).

Вибирайте засоби, які не містять або мають знижену кількість летючих органічних сполук, ароматизаторів, подразників і легкозаймистих інгредієнтів.

Пральні порошки — без фосфатів. Засоби для чищення — без ароматизатора лимонену, соляної кислоти або з мінімальною їх кількістю. Вміст аніонних ПАР у складі засобів не повинно перевищувати 5% — це вказується на пакуванні.

Корисні поради Pyramida: як очистити повітря в квартирі

Від використання освіжувачів з ізобутаном, пропаном, бутаном, фосфонатами та нашатирним спиртом краще взагалі утриматися. На відміну від прального порошку або засобу для миття посуду, без освіжувача можна обійтися.
 

Наостанок: 10 корисних порад. Що ще можна зробити для здорової «погоди вдома»?

1. Оголосити свій будинок територією no smoke. Навіть потужна вентиляція не рятує вас і ваших дітей від впливу тютюнового диму.

2. Переконатися, що дров'яний камін використовується правильно. Встановити детектор чадного газу.

3. Озеленити будинок. Дослідження НАСА і Йоркського університету для Бі-бі-сі показали, що рослини можуть знизити рівень формальдегіду в домашніх умовах.

4. Прати постільну білизну за температури 60-90 °С, полоскати двічі. Двічі на рік здавати подушки та матрац на чищення.

5. Не сушити білизну у ванній і кімнатах. Якщо немає балкона, можна встановити сушарки за вікнами.

6. Частіше купати тварин, що живуть у будинку.

7. Не забувати вчасно замінювати фільтри в витяжках.

8. Для прибирання використовувати тканину з мікрофібри — вона вловлює більше пилу, ніж бавовняна ганчірка.

9. Ніколи не змішувати відбілювач з будь-яким очищувачем, що містить аміак. Це може врятувати ваше життя. Гази, створені з цієї комбінації, можуть привести до хронічних проблем з диханням.

10. Не зберігати небезпечні хімічні речовини в будинку.

На цьому поки що все. У наступних статтях ми розповімо про те, як і для чого потрібно фільтрувати повітря, а також порадимо, як уникнути неприємних запахів у будинку. Приєднуйтеся до нашої спільноти у Facebook, щоб першими дізнаватися про нові корисні матеріали!

У статті використані ілюстрації з порталів TheVillage та HIS.